Naam gezocht voor nieuw 'Haags broodje' in overheidsrestaurants

23 December 2025, 11:14 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Grok
AI-foto ter illustratie.

De Gemeente Den Haag en de Provincie Zuid-Holland ontwikkelen samen een nieuw Haags broodje. Daarbij krijgen zij hulp van verschillende partners, zoals boeren, bakkers, chefs, cateraars, bestel- en logistieke partijen. Het nieuwe broodje moet worden gemaakt met regionale ingrediënten en wordt in eerste instantie alleen te koop aangeboden in de personeelsrestaurants van de provincie en de gemeente.

"Het is een middel om makers en eters te informeren, te inspireren, te motiveren en te mobiliseren om lokaal geproduceerd voedsel te omarmen", zegt Marco Swart van De Streekwinkel, een van de samenstellers van het broodje. "Het maakt het voedselsysteem weer transparant: wie maakt ons eten, waar komt het vandaan en hoe wordt het geproduceerd? Zo dragen we samen bij aan de transitie naar een transparanter en natuurinclusief voedselsysteem."

De makers hopen in maart 2026 een eerste conceptversie te kunnen laten proeven. Tijdens de Week van de Biodiversiteit in mei wordt dan de lente/zomer-variant van het broodje gepresenteerd. Later in het jaar volgt een herfst/winter-variant. Voor het nieuwe broodje zijn de makers nog op zoek naar een naam. Mensen die een goed idee hebben wordt gevraagd om deze te delen onder dit LinkedIn-bericht.